Bali: tempels, schilderijen en rijstvelden
Door: Gerardinindonesie
Blijf op de hoogte en volg Gerard
27 Maart 2012 | Indonesië, Batavia
Bali is werkelijk heel anders als je het eiland vergelijkt met Java. Op zich is het ook heel druk, maar vooral toeristischer. Ook het geloof van de inwoners, 85% is hindoestaans, zorgt voor een heel andere sfeer. Dat zie je alleen al door het grote aantal tempels. Grote en kleine, plaatselijke, regionale en landelijke. En dan heb je nog de thematische tempels. Bijvoorbeeld voor de oogst. Maar bovenal de huistempels. Iedere hindoefamilie heeft zo ongeveer een eigen tempel bij zijn huis. Regelmatig zijn die tempels op het eerste gezicht een stuk duurder qua bouw dan het huis. En al die tempels zijn op dit moment in verband met de feestdagen ook nog eens “aangekleed” met kleurige doeken. Een mooi en vrolijk gezicht. De chauffeur die mij twee dagen geleden naar Padang Bay bracht heeft mij een boel verteld over het hindoeisme. We hebben vervolgens erg gelachen toen ik het Balines jaar vertaald naar mijn leeftijd, want dan ben ik de 80 ruimschoots voorbij. Hij gaf echter aan dat het alleen maar om het godsdienstig jaar gaat en dat ze verder gewoon de normale kalender aanhouden. Gelukkig maar.
Vandaag kwam ik bij het afdalen van een lange trap tijdens het wandelen onverwacht bij een ceremonie terecht in een halve grot-tempel. Met een gebaar vroeg ik of ik door mocht lopen. Toen een van de aanwezigen aangaf dat ik welkom was, viel ik prompt van de trap. Echt iets voor mij. De aanwezigen moesten allemaal lachen en gingen daarna weer gewoon door met hun gebeden.
Op Bali woonden al ver voor de tweede wereldoorlog vele kunstenaars en ook in de jaren 50 en 60 waren er kunstenaarskolonies uit de hele wereld. Vandaag de dag zie je dat nog steeds. In de wijde omgeving van het plaatsje Ubud wonen nog steeds vele kunstenaars. Als je door het plaatsje en het gebied er omheen dwaalt zie je overal galerietjes en ateliers. Sommigen klein en anderen groot en chique. En als je dan wat beter kijkt, ontdek je al gauw het verschil tussen de werkelijke kunstenaars en de kunstfabrieken. Want was Ubud vroeger werkelijk een kunstenaarskolonie, nu is het een zeer belangrijk onderdeel van de toeristenindustrie geworden. En om de toeristen van genoeg “Balinese kinderen met traantjes en zieunerdames met diep decolletee” te kunnen voorzien, is een hele kunstindustrie opgezet. Gelukkig kon je toch nog genoeg werkelijk goed oorspronkelijk werk ontdekken.
In Ubud heb ik een dag gewandeld door de dessa en een dag gefietst. Het wandelen ging eigenlijk per ongeluk. Nadat ik enigszins verdwaald was vanuit het apenbos (enigszins, want een Veth verdwaald nooit) kwam ik een jonge man tegen die mij vervolgens spontaan tussen de rijstvelden ging doorleiden. Je weet wel,over van die kleine dijkjes. Dat was precies wat ik van meet af aan graag wilde. En hoewel ik aan het eind van de dag redelijk stuk was, was ik dik tevreden. De volgende dag wilde ik het graag nog een keer over doen, want halverwege de dag was de batterij van mijn fototoestel leeggeraakt. Maar deze keer ben ik op de fiets gestapt. Dat was op zich ook heel leuk, maar de Balinese toeristenfietsen zijn voor mij eigenlijk te klein waardoor het fietsen extra vermoeiend is. Grappig genoeg kom je bij de boeren nog steeds heel oude fietse uit de nederlandse tijd tegen die blijkbaar heel goed onderhouden zijn. Zo’n fiets zou ik wel iets voor mij zijn. Tijdens het wandelen en fietsen buiten de toeristische plaatsjes zie je natuurlijk veel beter hoe de mensen in de dorpen leven en werken. En dat is ook een hele leuke en interessante ervaring.
Inmiddels ben ik zoals gezegd in Padang Bay aangekomen. Een kleine dorpje aan de straat van Lombok. Het is vooral een paradijs voor duikers. Dat is dan ook het enige dat in het plaatsje te doen is, behalve het wachten op de ferry naar Lombok. Die ga ik dan ook een dezer dagen nemen. Voorlopig blijf ik nog even nadenken of ik op mijn leeftijd toch nog een duikcursus (met van die flessen) zal gaan doen. Want dat doet vrijwel iedereen hier.
Oh ja. In de plaatselijke winkel van sinkel hebben ze een zeer grote boekenselectie met tenminste vijf planken nederlandse boeken.
Tot zo ver dan maar weer. Een volgend bericht zal hoogstwaarschijnlijk vanaf Lombok komen. Gegroet maar weer.
28 Maart 2012 - 08:25
Aukje:
Moi Gerard,
dat was weer een schier verslag van jou, ik benijd je wel. Het zal trouwens de komende dagen wel fietsen blijven voor jou want ik hoorde dat de benzine in Indonesie per 1 april van 20 naar 50 cent per liter gaat. Waar gaat dat over, de prijs is hier inmiddels 1 euro 80, dus dat is andere koek en hier betekent dat gewoon wandelen.
Veel plezier en doe niet te veel dingen die niet bij je leeftijd passen, de echte leeftijd dus. -
28 Maart 2012 - 13:43
Martijn:
Dag Gerard, mooi verhaal!!!
Misschien zie je daar nog de klassieke Fongersfiets of een heel interessant oud boek- haha; who know's ...
Veel plezier dáár!!!! :)
28 Maart 2012 - 13:55
Wies Van Der Star:
En wat ik leuk vond in Bali was dat niet alleen elk huis een minitempelop het voorerf/in de voortuin had. Maar dat er vaak een dikke kat in zat te slapen, nadat die zich tegoed had gedaan aan het geofferde eten. Bij de winkels liepen we in slaom-stap omdat we de mini-offertjes van kleinen bamboemandjes met wat korreltjes rijst en een bloemetje niet wilden kapottrappen. Wat voor Jules met zijn schoenmaat 43 nog een hele opgave was. Totdat zo'n winkelier vertelde dat het helemaal niet erg was om op zo'n offertje te staan en hem zodoende kapot maakte. Ik vond/vind Bali een verademing na het Islamitische Java. Hier lopen de vrouwen tenminste frank en vrij rechtop, in al hun schoonheid. Zij zijn veel gelijkwaardiger aan de man, hetgeen dan wel resulteerde in het feit dat je ze heel hard zag werken. Zo zagen wij vrouwen een rivier uitdiepen. Zij schepten het natte rivierzand in een mand en droegen die op het hoofd naar de weg. Hier kregen ze een munt als bewijs, dat dan later in roepia's omgezet werd. Groet, Wies. -
30 Maart 2012 - 07:52
Maartje:
Leuke foto's pap! Wij zijn inmiddels weer thuis.
Groetjes -
31 Maart 2012 - 00:39
Natascha :
Ha Gerard, eindelijk een berichtje van mij. Leuk om je verhalen te lezen. We beleven allebei veel. Deze week heb ik even een rustweek. Geen gereis, inpakken en uitpakken van auto en koelboxen of me druk maken om lekke banden. Hier ook goede wifi. Dus de eerste dagen erg druk met uploaden van mijn blogs en vooral video en foto's (jeetje wat gaat dat langzaam) voor australiana.waarbenjij.nu Ben nu met mijn laatste verhaal bezig en weer helemaal bij. Heb al weken geen telefoonbereik, dus smsjes ontvang ik niet. Ben maandag even in Alice geweest. Vreselijke stad en omdat de vervolg wegen waren afgesloten of heel slecht waren en ik niet in Alice wilde blijven ben ik omgekeerd en terug naar Glen Helen gegaan. Doe even helemaal niets behalve schrijven en lezen en balen dat ik volgende week alweer over de helft ben. Ik heb je via skype proberen te bereiken. heb noh 10 uur wifi dus probeer het vandaag nog wel even. Wandelen kan toch niet, ik ben gebeten door een beest, dus wonden aan de voeten en kan geen schoenen aan. verder alles oke. Geniet!!! Dinsdag vertrek ik en heb dan twee weken waarschijnlijk helemaal geen bereik. zodra het kan lees ik je blog weer.
take care! natascha -
01 April 2012 - 08:33
Marthy:
Je nieuwe fototoestel doet het prima! -
03 April 2012 - 12:35
Edith Snoey:
Hoi Gerard,
Als je gaat duiken, is het raadzaam de dag van tevoren geen alcohol te nuttigen. Het klinkt allemaal fantastisch. Gelukkig dat je zo geniet. Nog veel plezier. Kom je nog even over voor mijn afscheid op 10 mei? Grapje hoor. Misschien kun je in plaats van een tweedehands boekenwinkeltje een fietsenwinkeltje beginnen. Toen wij in Marokko waren, kwamen we ook veel Batavus en Gazelle fietsen tegen.
Hartelijke groet Edith -
07 April 2012 - 14:28
Xander:
Gerard
Mooie verhalen!Ik lees je verslagen met veel plezier Die hoed staat je goed. Groet Xander